lauantai 16. elokuuta 2014

Kevyttä tievertailua.

Jonkunlaisen käsityksen tapaisen ehtii saada kolmen päivän aikana oman maan ja läntisten naapurimaiden maanteiden kunnosta ja hoidosta, kun ajaa poikittain Naruskalta Å -merkkiselle paikkakunnalle Lofooteille. Naruskalta itään olevaa tiestöä ei tähän vertailuun kannata ottaa mukaan, että saa naaman pysymään peruslukemilla.

Suomi näyttää päästävän perustieverkkonsa täällä pohjoisessa pikkuhiljaa huonompaan ja huonompaan peruskuntoon. Vastaavasti Ruotsi ja Norja hoitavat sekä vanhaa että rakentavat uutta ja uljasta täydellä teholla. Tienrakennuksesta mitään ymmärtämätönkin osaa aavistella, että tiekilometri Ruotsissa ja Norjassa heidän vuoristoalueellaan maksaa eri rahat, mitä Suomessa. Sikäläisellä kilometrin pätkällä rakentaa kymmenen kilometriä Suomessa mihin tahansa.

Siellä ja täällä liikennejärjestelyissä Ruotsissa ja Norjassa tilapäisten liikennevalojen takana silloin tällöin seisoskellessa huomasi vängällä, miten hommia missäkin hoidellaan. Hattua pitää nostaa varsinkin Norjan uskomattomille silta- ja vuoristotietyöprojekteille. Mummeli räpsi niistäkin kuvia, kuten hyvän repsikan kuuluukin.


Tukikohasta tunneleissa ajamisesta edelleen uneksimisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti