tiistai 7. heinäkuuta 2020

Hillan kypsymisarvio 2020 hiukka muuttuu... (2383)

Hillasaavijen ja hillasankkojen peräkärryihillastaamisen voi lyhveks aikaa keskeytellä. Onnimittäin tullu puhuttuva ja kirjootettuva ulukomuistista asijoita, jokka ei tänävuona 2020 oikeen täsmää aijempiivvuosiin.

Tällekkesäle ei vertailukohtana käytetty Kittilän lämpösumma olekkaan samoila lukemila kuin aijemmin. Tuosta käppyräkuvasta asija selevijää, kuttarkkaan vilikuilee. Normikesänä hilla kukkii lukemasa 100. Nyt on olluttoisin nin Kittiläsä kuin täälä Naruskallaki. Kukinta on tapahtunnu lämpösummaluvusa noin 120-130. Kypsymisluku kiipee samavverran ylöspäin sielä toisesapäässä, eli lämpösummala 440-460 vasta ollaan kypsäsä hillasa astimmenosa.

Tämon järkeenkäypä juttu. Alakukesän lämpöset ei voinu hillaa alakaa kasvattaan, kummeilä oli aivan helevetisti enempi lunta tällettalavija kuinnormaalisti. Ensmääset aurinkopaisteet lisäs kyllä lämpösummaa, mutta net sulattelit vain paljoja lumija. Näihhän täsä kävi, eikä tullu asijaa valamiiks tyhymäsäpääsä mietittyvä.


Olen antamastain virheinhvormaatijosta pahhoillani. Toisaalta, hyvin suunniteltu on puoliks tehty, eli ei kannatte peräkärrykuormaa purkaa alakaan. Ei net hillat täältä mihinkäs pakene. Eikä niitä kukhan kaikkija kerräämään kerkijä, jos taivaajjumala antaa niijen poimintakuntoosa iliman pakkasija tulla.

Met ainaki emännyyvenkansa pijämä rauhasa lomaviikkome tulevasta torstaista. Hillat saa täälä kypsyvä vahtimati.

Tukikohasta tievottelemissiin tähä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti