lauantai 18. heinäkuuta 2020

Hillakatsausta lämpösummakertauksinneen. (2388)

Hillakuume on noususa. Immeiset alakaa olleen ihampitelemisesä, ettei net hyökkäile tänne meitin kairaan. Son kuiten VIELÄ turhaa, kunei täälä ole kypsää marjaa. Tai on, ninko Mummeli sano toissaehtoon pikkukierroksesa jäläkiin, että kypsijä on yks miljoonasta...

Nyt kannattee käyttää ajantasasta tietova ainakipparista paikasta. Minolen seurannu jo vuosija lämpösummaa EWN:n sivuilta asemakohtaasesti ja toinempaikka, mitä pittää seurata, on Tori.fi. Torilekkun laittaa hakusanaks koko Suomeen *hillaa*, nin jopa alakaa tippumaan hillammyyjä poikinneen.

Enitemmyyvään eli tieten kerätäänki tällä hetkelä Oulun korkeuvelta ja siitä hiukka etelääjjapohojoseen. Pohjosimmat myyjät tälleaamuva löysin Rovaniemeltä. Son Napapiirin korkeuvela, eli sen kuuluisan satakilometrijä meitin Tukikohtaa etelämpänä, joka on ajasa viikko. Siis meilä viikkoo myöhemmin kypsyy marjat kuin saankilometrimpääsä.

Klikkaskaapa tuosta EWN ASEMAKARTALLE ja kartalta tsuumatkaa sitä sopivalleen nin, että näättä asemijen lämpötilalukemija. Klikkaskaa sieltä jotakin asemaa, jollon näkösille tullee sen klikatun aseman ja sen lähialuveen asemat. Siellon sekä EWN:n asemija, että Ilimatiteellaitoksen asemija. Mitä tahasa niistä asemista klikkasemala saa kysseisen aseman TEHOISA LÄMPÖSUMMA -luvun näkösille. Se luku ratkassee pelin.

Muutama hyvä sääasemakaveri Oulun eteläpuolelta oli tutkinnu hiukkasen Ukan sääaseman takavuosijen lämpösummataulukoita ja verrannu niitä kypsijen hillojen plokijuttuihin. Parraat hillasaaliit oli saatu lämpösummaluvun ollesa 600-650. Poimittavvaa löytyy jo 550 luvun likeltä, mutta iso osa voi sillonkin olla vielä raakaa. Ja raakaa vielä kovvaa marjaa ei pijä kennenkään varrestasa irtirrepijä. Son hulluinta, mitä ihiminevvoi housutjalasa tehhä!

Tälleaamuva toi Kallelamökin avvaimet parimmiehen partijo. Het olit noukkinneet kypsät hillat siitä Kallelan takajängällaijasta. Kypsijä oli ollu harvasa, mutta parilitraa oli löytynny vastakypsyneitä kotijovvietäväks. Kehottelin pysähtyyn eteläämmennesä vielä jossakin Pudaasjärvikorkeuvela, misä hillaa on isompiosa kypsänä. Ottivat vihjeestä toivommukhan vaarin.

Mummeli ryntää tännään ehtoopäivämpuolela omile kameratutkimuksillesa jänkijä taaplaamaan. Siltä tullee ajantasasta tietova meilekkaikile.

Tuosson Torilta lainattu hyvä kuva justiisa oikeellaisesta hillasta nostaasse tuosta ämpäriisä. Pikkusempunottaa päältä, on pehemonejjo ja kuiten irtoo varrestasa. Laatumarja, jota vaijja ainovastaan pittää ja saa poimija.


Tukikohasta Tuntsataksireissuva valamistelemissiin tähä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti