keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Ensmääset hillankukat 2020. (2368)

Son kesä hiipinny tänne rytinällä. Koivuun tuli lehti melekeen ninko taikaiskusta ja muutkippuut on saanu lehtesä iha silimisä. Son tieten nin, että kunon maassa kosteutta ja aurinko lämpöösesti paistaa, nimmuuta ei tarvita.

Pittää muistuttaa lämpösummasta. Tehosan lämpösumman löytää nykyvään EWN:n sääsivulta. Laitan tähän ittekkäästi oman Tukikohan sääaseman linkin TUOSTA klikkasemalla. Sieltä löytyy tehoisa lämpösumma, jota Ukka Matimpoijjan ei nykyvään tarvitte itte laskee, kun EWN hoitaa homman. Tehoisa lämpösumma on nyt 133,5. Se tarkoottaa, että avoimila soilla on lämpösumma 100 saavutettu jokupäivä sitten. Ukan mittarihan on varjossa. Ja se tärkein tieto muistisäännöks on, että satasen kohalla ensmääset hillat kukkii.

Luku pittää taas kerran kutisa. Kallelasa käyvesä honasin Kuutsijängälä pilivennään valakosta. Ei ollu kummisaappaita jalasa, joten hilippasin vanahoilla nahkasieviläisilä satametrijä sivu märkää jänkää, että pääsin kuvvausettäisyyvele ies jotenki. Ja soli siinä, hilla kukkii avosuola aivana heleskutisti.
Kännykkäkuvat ei nin hääppösijä ehken ole, mutta ei ollummuutakaan kamerata matkasa. Lähikuva tojistaa, että empuhu potaskata.

Siitä voi hillahemmot ja hillaneitoset alakaa laskeskela, millon voitas tulla sinne nelejänsaan huitteile tehosasa lämpösummasa. Sieläkun ollaan, nin ensmääset hillat alakaa olleen kypsät. Josnyt tarttis arvata ajankohtaa, nin mennee ohitte puolivälin heinäkuun. Ja elokuun alaku vois olla parasta aikaa. Korpimarjat tämmösenä kesänä hiipii valamiiks vasta elokuullopula.

Kaikki riippuu nyt taas kaikesta. Ei saattulla hallaa, eisaattulla rankkasatheja, ei saattulla rajekuuroja, eisaattulla kylymää jaksova, että hyönteiset pyssyy hengisä ja liikkeesä, että pöllyytys tapahtuu. Ja mitä vitsauksia vielä voiskaattulla. Ei kaivata kuivuutta, vaan enintäällämpösijä kevveitä kesäsatheja.

Seurailemma tilanteita ja ilimotama tieten, miten marjasato etenee. Omavastuu lukijoila on lämpösummaseurannasa nyt, kun sen heleposti linkistä saa. Laittakkaa talteen.

Tukikohasta nopijaa kesäntulova hiukka ihimettelemissiin tähä.
1 kommentti:

  1. Vaikken oli outo talavi vähän ympäriinsä Suomea niin kumman kasvupotkun se antoi kevääseen. Täällä täsmälleen samat ilimiöt hillasoilla ja mettät on aivan punaisenaan mustikankukkaa. Nyt jos heinäkuun alakuun pysyy kelit leppoisina niin on marjaa mitä kerätä - ja tänä kesänä ei ole marjakaravaanitkaan tientukkoina ja mehtiä roskaamassa (joka tosin saattaa syksyllä näkyä hillopurkin hinnassa jos kaupasta ostaa...)...

    Outoa kasvussa on se että täällä on jo pari viikkoa ollut tosi kuivaa. Vissiin maaperässä on niin paljon kosteutta jemmasa että siitä on piisannut ammentaa.

    VastaaPoista