maanantai 10. helmikuuta 2020

Olpa yksinkertanehhyvvää... (2090)

Emmuista ainaskaan kolomeenkymmeneevvuoteen syönneeni sillai laitettuva hookoon sinistä lenkkijä, kun eilisä ehtoola tehin. Löysin sattumoissin muutamaa köökkilaatikkoo penkoisa semmosen vankasta alumiinifolijosta tehyn vasitun saunakiukaampääle tarkootetun paistopussin.

Tämoli muistimmukkaan vankempitekone siihempussiin verrattuna, millä paistoja entusesa elämäsä tehtiin. Niitä vanahoja tartti laittaa kahta päälekkäin, ettei kiuvas sotkeennu. Näitoli yks, ja hyvin kesti.

Vetelin puukola pitkittäiset viillot hookoon kahteen puolikkaaseen ja liipasin net pussiin ja pussin suu tiukasti kiinne. Ja tekele kiukaale samoja aikoja, kullaiton sen ehtoosaunaa varte tulile, siis sähkölä.

Mummeli piteli saunallämmityksen aikoihivvielä rättipiirijä Naruskan kylän ämmile. Töistäkun hämpääs, nin sannoin saunan varmaanki olevan valamis, tunti kulunnu. Ommaan noukkatoosaan tuli lenkintuoksu vastaan jo alakerramportaisa, mutta emo ei reakeerannu.

Vastaku hajin löylyvesisankon saunasta pesuhuneempuolele, nin oven aukasu lehhautti pesutilampuolele mitäpäs muutakaakkun helekutin herkulliset makkaran tuoksut, paistetun semmosen.

Kuola valu vissiin molempijen leuvoista saunasa istuskellesa ja löylytellesä. Ja saunajjäläkiin eikun pussi köökisä auki ja ehtoopalale...sinapinkans. Niija nollakalja. Ja tais siinä olla nollakuohuvakippöyväsä.

Eikä se herkku ehtooseen loppunnu. Eihäntuota yötä vasten kehtaa ittijään ähkykssyyvä, jotenka jäi vajjaa puollenkkijä vielä aamupäiväle kylymijöön. Voe heleskuttiku se hookoo oli maukasta tuoreerrieskan päälä senttisinä kylyminä viipaleina...

Tukikohasta tämävvissiin tavaks ainakikkerravviikosa ottamissiin tähä.

1 kommentti:

  1. Jospa kokeilisit myös vaihtoehtoina olikohan nyt Wilhelm:in Edvartteja ja -Iivareita, joissa ei muovikuorta ja Lihaprosenttipitoisuus jopa 86 %, niin jopas Herkumpaakin tulee, sillä onhan Lihaprosenttipitoisuus HK:oossa alempi, eli myös Onnea ja -Menestystä sellaistenkin paistamisessa kiukaalla!

    VastaaPoista