sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Kuulamötikkä tallesa.

Nonni, aamu on eletty Tukikohasa. Pirtti on lämmin, vaikka ulkona paukuttaa -27 astetta pakkasela. Aamuvoimisteluna kävin tyhyjentämässä vielä hormin pohojalta parikymmentä litraa kevyveksi palanutta palojätettä. Tiedossa oliki, että loppukuonan mukana tullee pari lasikuitusauvan liitinkappaletta ja teräväkärkinen kuulamötikkä, jolla varmaankin on viisaampikin nimi. Ehtoolla jo löyty yks kettinginpätkä.

Tulipa savotasa hyvvää käytännön kokemusta ja oppija tämmösestä hommasta. Itte en tienny, että tuommonen pikinokikarsta pallaissaan turpovee, eikä ihavvähän, vaan jopa kymmenkertaseks. Luvit oikeen. Tästä syystä pittää olla asijanmukaset pelivälineet, jokka estää puttoilevan kuonan tukkimasta hormija. Tukikohan hormisa on hyväpuoli se, että reikä on ainaki kolomen tiilen kokonen, eli iso ja pitkä, loppuun lähes viistoista metrijä.

Palovaiheesa tuo kuula oli hormirreijäsä tuolta yläpäästä kettingillä roikkumasa siltä varalta, että tukoksija syntyis. Meilä ei päässy syntyyn, osaltaan siks, että torstain aikana palokunnan täälä ollesa alaosan kuonat jo kuskattiin pihalle. Palaminen muuton jätettiin sillon tekemäti loppuun, mutta eipä se oikeen palokunnale kuuluiskaan. Ja nuohooja ei päässy sillon hälylle tänne torstaina, kuhhän kulukee kertavuoteen kuulema Rovaniemesä ja sattu tieten nyt se päivä.

Meilähämmeni, tai paremminki nuohoojala ja palopäällikölä eilen monta tuntija siihen, että saima torstaina syntynneen tukoksen hormista auki. Kun se tuluppa oli poies, nin nuohoojamestari laitto kaasutohola puhistustulet käyntiin alakautta. Jokku sannoo polttamisen olevan paree alottaa ylläältä, mutta kyllä se allaalta näytti parraiten syttyvän ja palavanki. Kävi vissiin tuole kuulamötikäle sielä hormisa ollessa kuumuuven takkeen hiukka huonosti, kun se liitospaikka mötikäjja kettingivvälisä ei kestänny tuhatta astetta tai liki. Onneks tukosta ei syntynny ja parista eilisejjutusta pääsee näkkeen, että puhtaaks täytyy pallaa nuila liekkilöillä ja kipinällennoila.

Ja yksasija vielä. Tukikohan savupiippu on tuplaraklenteinejja sen koko on tehty lujaks, kun sinne pukkaa savukaasuja 150 kilovatin nimellistehonen puukattila ja neljäkytä kilovattinen öljykattila. Kotinormaalipiippuva ei kannatte iliman asiantuntijaa lähtee nokipoltteleen Tukikohan mallila. Onnimittäin semmostaki Naruskala yhesä talosa tapahtunnu, että isäntä elläissään ei ollu siihemmennesä pelänny mittään eikä kettään, mutta nokipalon sytyttyvä oli koko talo muuttunnu laivan konehuoneeks rytinän takija. Ei ollu onneks särkenny piippu ittijään, eikä talokaan kaatunnu, mutta opiks ja ojennukseks kerto sen kokemuksen olleen.

Tukikohan piippu palo ammattimiesten tempuila hallitusti, eikä rytinätä kuulunnu missäävvaiheesa. Happee laiteltiin täysile vasta ihalloppuvaiheesa, sinnesaakka kuuntelimma viisaasti...

Vähästä se loppupelleisä voi joulunemmieli tulla, ninko Ukale siitä, että torpan lämmitysjärjestelmä onnyt kunnola huollettu. Jarkolla ohheleppo homma pijellä kevvyitä kenttätulija kattilasa joulumpakkasta seuraillen. Tuosson alla kuvasa se mötikkä. Puotan sen kirkolla muutamaan talloon, mihin saattaa puota myös hiukokylymäsavukallaa.


Laittelimma puolilleöin ehtoola puikulapottumuussiin hiukka imellystä vehenäjauhola. Se pottuloora, lanttuloora ja porkkanaloora matkustellee aatonaaton ajelumpäätteeks Tapijonkyllään. Ja alama rauhottuun joulule. Ninko kaikkijen pitäs, jokka vaan kynnellekkykenee.

Tukikohasta loppuja kampheja autoompakkailemissiin tähä. Son Hyvvää Jouluva kaikile tasapuolisesti!

2 kommenttia:

  1. Toivotaan että ei tartte vastaavaan urakkaan uudestaa alkaa. Viisastunee itekki täällä, ku Ukan infoja lueskellee. Kiitos niistä.

    Ja oikein hyvää ja rauhallista joulua teille, kuin myös kaikille tutuille ja tuntemattomille.

    VastaaPoista
  2. Samoin täältä, eli Kaikille, niin Tutuille, kuin Tuntemattomillekin Tasapuolisesti Hyvää Joulua ja paljonhan sitä tosiaan oppii Ukan Tarinoita lukemalla! Myös Kerttu-Mummolle Paljon Jatkovoimia uuden oppimisessa Tietotekniikassa ja mitäs, jos seuraavaksi, opettelisi muutoin vain, käyttämään niitä vehkeitä silmät suljettuina Meikäläisten apuvälineillä, jotta ehkä, pystyisi tarvittaessa avustamaan jotakuta sellaista, joka "oikeasti," niitä aina käyttää. Toivottavasti, pysyvät hormit ja -muut nyt täysin kunnossa, kun ne kerran kuntoon laitettiin.

    VastaaPoista