perjantai 19. elokuuta 2016

Jotkut kalenterit sekaisin.

Tässä kesässä on normisuveen verrattuna ollut montakin erityispiirrettä. Luonto ei monessakaan kohtaa ole noudattanut vanhaa ajastaikaa, vaan heittoja on ollut milloin mihinkin suuntaan.

Pikku erikoisuus on mustikka- ja puolukkametsissä, missä marjat ovat kohtuullisen kypsiä jo poimittaviksi, mutta samanaikaisesti marjamailla myös kukkii täyttä häkää. Varsinkin puolukan kukkia on paljonlaisesti, vaikka marjatkin samoissa varvuissa alkavat olla ainakin hyytelökypsiä.



Vaikea on maallikon selittää, mikä näiden tänään Mummelin kameraan tarttuneiden luonnonilmiöiden selitys on, mutta kaikelle selitys löytyy, kun tarpeeksi viisaalta ymärtää kysyä.

Tukikohasta hiukan kuitenkin ihmettelemisiin tähän.

2 kommenttia:

  1. Etelän lämpö saavuttaa pohjoisenkin. Täälllä etelässä kun ei ole kypsää puolukkaa kun hyvillä aurinkoisilla paikoilla. Luonto on vuosi vuodelta sekaisempi. Ainakin kesän suhteen. Mutta sitten yksi kysymys?? Ukalla kun siellä on nämät uudenaikaiset hienot sääilmiöitä mittaavat laitteet, niin nyt kysysinkin että koska viimeksi on naruska ollut lumeton joulukuun alussa??

    VastaaPoista
  2. Ukan sääaseman lumisentit kirjautuvat vain EWN:n järjestelmään, joka ei näyttäisi taltioivan lumenpaksuuksia muuten kuin kulloisellekin talvelle. Wundergroundin järjestelmään tallentuvat vain sademäärät milleinä, eli ei lainkaan lumen syvyyksiä.

    Lumetonta joulukuun alkua ei Ukan miesmuisti pysty muistamaan niistä kolmestakymmenestäviidestä, jotka on Sallassa tullut asuttua. Siitä on perstuntuma, että syksyt ovat lumitilanteen osalta muuttuneet vuodesta 1981 selvästi siihen suuntaan, että pysyvä lumipeite ei ole alkuvuosien tapaan tullut maahan lokakuun keskimäärin viidennentoista päivän huitteilla, vaan sulaneet toistuvasti pois. Myös roudattomuus ei Sallassa tullut kyseeseen takavuosina kauempana, mutta viimeisestä neljästä talvesta on ainakin kaksi ollut sellaisia, että Naruskalla ei ole routaa ollut. Iso ero on siihen, että syvimmillään routaa on ollut luokkaa kaksi metriä.

    Pitäisi varmaankin itsellä alkaa tallentamaan lumitilastot kulloiseltakin talvelta. Lumimittarihan Ukalla on manuaalinen, eli elektroniikka ei hoitele mittaamista, kuten esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen Naruskan asemalla tapahtuu.

    Lumen paksuudessa on merkille pantavaa se tosiasia, että kolmelta viime talvelta ei lumimittariin ole kertynyt metrin lumensyvyyttä, vaan joka talvi ovat keskitalven suvikelit pudottaneet lumen pinnat pysyttelemään alle metrissä.

    Ukka

    VastaaPoista