tiistai 10. toukokuuta 2016

Epävirallista lintulaskentaa.

Kirkonkylän reissulla aamupäivästä oli tilaisuus laskeskella kanalintuja viidentoista kilometrin soratieosuudelta Tukikohasta Kotalaan. Samaa havainnointia on tehty aikain saatossa jo vuosien ajan.

Toukokuu ja kesäkuun aivan alkupäivät ovat aikaa, jolloin lintuja näkee syönnöksellä. Ilmeisesti ne napsivat sekä pikkukiviä että tien laidassa kasvavaa ruohoa.

Toukokuun kymmenes on ehkä aikaista kevättä lintujen esiintymiselle, mutta kevät on normaalista hiukkasen edellä täällä tällä hetkellä. Jos pitää aikaisuudesta vetää hatusta arvio, niin pari viikkoa.

Koppeloita oli edellä kerrotulla maantiepätkällä puolenkymmentä. Yksi akkateeri oli itsekseen teikkailemassa. Koppelot olivat enimmäkseen myös yksin, mutta Tenniöjoen likellä asfalttipätkällä niitä oli liikkeellä kaksittain.

Joinain keväinä koppeloita on aarin alueella saattanut olla puolenkymmentäkin. Ennätyslintumäärän Ukka muistaa takavuosilta tällä kotitien pätkällä olleen luokkaa 30 ja ylikin. Alkutilanne puolenkymmentä jo nyt saattaa tietää sekä hyvää että huonoa, vielä ei osaa arvioida.Ukan kännykkäkamera on maantiellä tapahtuvia pikatilanteita varten asennettuna tuulilasitelineeseen niin, että kamera laukeilee ilman puhelimen avaamista, kunhan puristelee puhelinta laukaisunapin tietämiltä. Kuvien laatu ei häikäise, kun näidenkin kahden kuvan ottoetäisyys oli aika kaukaa. Tunnistamaan niitä linnut kuitenkin pystyy, joka koppelon tunnistaa muutenkin.

Toivottavasti lintulaskenta lähiviikkoina antaa isompia lukuja, joihin viittaa kevättalven aika runsaat havainnot varsinkin teeristä. Nyt teeret loistivat vielä poissaolollaan.

Jostain ne arviot tulevan syksyn lintumääristä on aloiteltava. Ukka aloittaa tästä tänään.

Tukikohasta laskeskelemisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti