tiistai 27. tammikuuta 2015

Naruskan lumikatsaus.

Ukka mittailee lumen syvyyttä uusiokäyttöön otetulla korkeushyppytelineellä. Tai oikeammin teline on näin talvikäytössä, kun sitä kesällä käytetään sen varsinaisessa käyttötarkoituksessa, eli korkeushypyssä.

Mittarissa on nyt tammikuun loppupäivinä 2015 lumen paksuus 63 senttiä. Kunnollista pidempää suojakelijaksoa ei tälle talvelle ole ollut, joten lumi ei olennaisesti ole pakkaantunut, eikä siinä ole liioin mainittavia tiheämpiä kerrostumia, kuten esimerkiksi viime talvena oli. Vuoden päivät sitten Naruskalla kävi parikin räkäkeliä, eli joulun maissa ja olikohan se helmikuun loppupuolella.

Ilmatieteen laitoksen Naruskan aseman hieno optinen mittalaitteisto näyttää nyt sattumoisin samaa lukemaa kuin Ukankin mittari. Aina ei niin ole, mutta mittauspisteiden välikin on puolenkymmentä kilometriä, jolla eroja jo välillä syntyy reilustikin. Automaattimittari mittailee lumensyvyttä ympäri vuorokauden. Ukka tyytyy päivittämään lukemaa kotona oltaessa pari kertaa vuorokaudessa, jos lunta tulee lisää tai suojakeli lumikerrosta ohentelee.

Jos talvi tätä rataa jatkuu, niin hyvinkin mittari saavuttaa metrin lumen paksuuden. Välttämätöntä metrin saaminen ei talven kannalta ole, koska nykyinen 63 senttiä on vielä esimerkiksi poroille kohtuullinen syvyys saada kaivettua päivittäinen eväsannos hangen alta. Ja lunta on riittävästi myös metsäkanalinnuille yökieppiin pääsemiseksi.


Ukalla on lumimittarissa valmius kolmatta metrin lumien mittaamiseen, joten ensimmäisenä ei mittaria tarvitse jatkamaan alkaa. Yhden amerikanmallisen lumisateenkin laitteisto ilman jatkovarsia kestää. Kuten tiedetään, Yhdysvaltain itäistä rannikkoa koettelee lumimyräkkä, joka saattaa lisätä sikäläistä lumimäärää metrillä vuorokaudessa. Täällä riittää pienempin kerta-annos.

Tukikohasta leppoisien talvikelien jatkumista toivomisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti