sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Lintulautakatsaus Tukikohdasta.

Eipä riitä tietämys, onko talven kovuus niittänyt lintulaudalla kävijöitä Naruskalla, vai ovatko syksyllä runsaslukuisina esiintyneet tiaiskannat vaihtaneet maisemaa. Syksytalvella lintulaudallamme vieraili säännöllisesti 30-40 lintua kerrallaan. Niistä suurin osa oli talitiaisia, mutta lähes kaikki täkäläiset tiaislajit olivat ja ovat olleet edustettuina talven aikana.

Talitiaiset kun ovat olleet runsaslukuisimmat, niin seuraavana ovat listakärjessä olleet hömötiaiset ja sinitiaiset, mutta niitä on lukumääräisesti ollut ehkä yksi viittä talitiaista kohti. Sekin on vain tuntuma-arvio.

Tiaisista vähälukuisin on koko talven ajan ollut lapintiainen. Vajaan kuukauden ajan on tämä tiaisista ehkä ihmistä kohtaan pelottomin ja luottavaisin ollut kolmen-neljän yksilön edustamana Tukikohdan lintulaudan vakiovieraana. Mummeli tallenteli tänään kameralleen muutaman otoksen keittiömme ikkunasta takapihalle, missä ruokintapisteemme sijaitsee.
Edellä lueteltujen tiaislajien lisäksi lintulaudan vakivieraita ovat edelleen närhet ja käpytikka. Harakatkin rohkaistuvat silloin tällöin tutkimaan eväsmahdollisuuksia, mutta enemmän ne kyttäävät Rihlan ruokakuppia. Ja lintujen lisäksi tietenkin oravat.

Pihapiirissä näyttäytyvät muualla kuin lintulaudalla pyyt, urpiaiset, tilhet ja muutaman kerran myös punatulkut. Siinäpä ne lajit taitavat olla luetellut.

Pähkinäkauppaan on vielä asiaa kevään ja kesän saapumista odotellessa. Kilomääriä ei ole inventoitu, mutta parin kilon tai hiukan enemmän viikkovauhdilla pähkinät lintulaudoilta häviävät parempiin nokkiin.

Tukikohasta lintuhavainnoimisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti