torstai 9. lokakuuta 2014

Poroasijata.

Poromiehet kerräilevät porojaan. Säkätyksestä sen tietää. Säkättäjä on semmonen pikkunen helikoppero, joka aina erotusten aikoihin pörrää Naruskankin taivaalla. Ninko tänä aamunaki.

Ei siitä mittää haittaa ole tälle porottoman maalaiselämälle. Täsä Ukan kartanolla ei ole poroja nähty sitten ko viimeks, ku poromiehet kävi niitä muutamaa kuseksijaa poistelemasa.

Näppäsin kuvanki, mutta putki ollyhyt, nin eihän se tuommonen pikkukoppero mihinkääjjuri nävy.

Poromiehistä kuulee nyt ulukona ja sisälä. Sisälä toitottaa Lapirraatijo muutaman porotutkijan arvijoita siitä, että poroja on liikaa, eikä niile riitä luonnosta eväs. Niitä pitäis pysyväisesti hävittää vahemmäks. Ja toiselta puolelta haastattelit poromieste evunvalavojaa, jottain neitova, jonka mielestä ihmekkyllä poromäärät pitäs suunnillee tuplata, että poromies sais leipäsä pääle muutaki ku ylähuulesa.

Tuosson kuuma linja porojuttuun YLE Lapin sivuille. Sieltä saa kuula ja nähhä, mitä itekukanenki asijoista sannoo. Sellauluja laulat, kennen leipää syöt, pitänee tässäki jutusa paikkasa.


Ukan mielipitteestä ei kennenkään tartte välittää, eikä sitä kannata noterata milläällailla. Porottoman sana näisä asioisa on ku tuulempuuskaan huutelis.

Sevverran mitä olen rapijan kolomenkymmenevuujen aikana täsä itärajampinnasa jäläkijä jättänny, nin porolaitumista olen tämän porotutkijan kanssa tismalleen sammaa mieltä. Mettänhoijolla ei kankaita ole jäkälistä tyhjennetty, vaan kyllä net sieltä on hävinny porojen suihi.

On täälä hävitetty vanhaa mettääki, mutta ei sitä jäkälätä näytä nissä jälelläolevisakaan olevan. Ei missään, mihin poro koparoineen pystyy menneen. Ja saattais se jäkälä kasova aukijallekki, ninko myö Mummelin kans kesälä katteltiin tuosa rajantakana Tuntsavvarresa. Sieltä se jäkälämpoikanen oli jo päätää nostanu selekeesti semmosella aluveela, jostoli itänaapuri käyny puusa hakkaamasa ja pinnasta hiukkase veltallaki joutessaa vejelly. Mutta sielei poroja olekkaa. Ja jos olis, nin ei niijen tarttis jäkäläntaimija ettijä, kujjokapaikasa on vaaksampaksuiset jäkäläkankaat käänsippä päätä mihimpäivvaan.

Ja joson tietone käytösä, nin kuuklettamalla maastokarttaa voi jokkaine nähä, misä jäkälä kasoo. Siitä näkkee huononäkösempiki, että raja-aitaa pitkin kasoo. Itäpuolela.

Porolliha on kuiten hyvvää. Se ommonemmielestä paras liha. Ukanki listala se on kahemparraa joukosa. Tappelee mettäkanalintuin lihojen kans ykköspalakinnosta. Son makuasija, jostei kannate alakaa riiteleen.

Toivottavvaa olis, ettei tästä poroasijasta syntys sisällissottaa Lapisa. On tuota rauhatonta aluvetta muuvala maalimasa jo ihantarpeeks.

Tukikohasta poronkäristyssuunnittelemisiin tähä. Ostolihasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti