torstai 23. lokakuuta 2014

Kahdenkympin pakkasraja rikkoontui Naruskalla.

Naruskalla -20 astetta on tositalven lukemiin verrattuna alkulämmittelyä, mutta lokakuun lämpötilaksi parikymppinen on ihan sopiva. Sopivaksi tämmöisen pakkasen Ukan mielestä tekee se, että lunta ei ole maassa, eikä varsinkaan järvien jäällä, joten tänne saatetaan pitkästä aikaa saada routa ja teräsjäät.

Ukan mittari käväisi viime yönä -20,4 asteessa ja Ilmatieteen laitoksen virallinen mittari lukemassa tasan -20 astetta. Ennusteet näyttäisivät eteenpäin siltä, että vuorossa olisi lauhtuvaa, tuulisempaa ja mahdollisesti luntakin.

Parinkympin pakkasrajaa hipoi Sallassa jo toissayönä, mutta ei Naruskalla, vaan Sallan kirkonkylällä. Toissayön sai Naruska olla erikoisessa lämpimässä kainalossa, kun joka puolella Lappia muualla oli parinkympin ja ylikin pakkaslukemia.

Talven pakkasennätystä ei Naruskalla nyt syntynyt, vaan kylmintä tälle aamua oli Taivalkoskella, missä mittarit ovat käyneet -21,6 lukemissa. Yksityisellä Jussan Siekkisen asemalla oli lukema 24,1 astetta. Siellä suunnalla on myös lunta, jota Naruskalla toistaiseksi siis ei. Tuntsan erämaassa näyttäisi sääkarttojen mukaan olevan lumi maassa, mutta asiaa ei ole tullut käytyä omin silmin todistamassa.


Metsästäjille tällainen pakkaskeli lumettomassa kairassa ei mieluisimpia säitä ja olosuhteita ole, koska ääneti ei metsässä tällä kelillä liikkumaan pysty. Muuan mikkeliläinen pystykorvamies puki asian eilen sanoiksi aloittaessaan viikon metsästyssessiota Kallelan asukkaana. Hänelle hienossa luonnossa koiran kanssa liikkuessa käyvät kaikki säät, eikä saalis ole listalla kärjessä. Siinä on asenne kohdillaan.

Tänne tulee hieno aurinkopaistepäivä, mutta iltapäiväksi saattaa tuuli muuttaa ulkoilun haastavaksi, eli vaatetta pitää laittaa päälle reippaasti. Ja sen on oltava tuulen pitävää.

Tukikohasta pakkasesta nauttimisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti