tiistai 9. syyskuuta 2014

Ruska huomenna.

Ruska Lapissa on monen tänne matkaavan haave. Ruska vaihtelee, eli ruskavuodet eivät ole veljet keskenään. Joskus ruska onnistuu, joskus hiukan epäonnistuu. Tästä on tullut kirjoitettua, mutta kirjoitan silti nytkin.

Vuoden 2014 ruskaa vaivaa koivun ruostetauti, jota esiintyy kaikkialla Lapissa runsaanlaisesti. Alun perinkin oli tiedossa, että ruostekoivuista ei parasta ruskan väriloistoa saa irti revittyä, koska tuuli repii ruostekoivuista lehdet, jotka eivät kirkasta keltaista väriä koskaan saakaan.

Kallelan viime viikkoiset asukkaat kertoivat, että Syväskönkäänmaan koivut riisuuntuivat heidän lomaviikkonsa aikana lähes lehdettömiksi, koska sen alueen koivuissa on ruoste lähes jokaisessa.

Tukikohdan tontilla on myös monta ruostekoivua, jotka ovat pikkuhiljaa menettäneet suurimman osan lehdistään lähimmän viikon aikana taaksepäin. Haapa ja pihlaja vuorostaan eivät ole vielä väriään vihreästä ehtineet muuksi muuttaa. Eli lehtiä on väriltään joka lähtöön ja niitä on puussa ja maassa.


Aurinko kirkastaa värejä, mutta lehdettömäksi riisuuntuneita puita ei pelasta mikään.

Maaruskaa löytyi viime viikolla Tuntsalta hyvänlaisesti. Mummeli kuvailee tilannetta siellä taas tämän viikon torstaina, kun Helsingin steinerkoulukkaat tekevät Tuntsalla perinteisen vaelluksensa.

Huomenna kello 14 pitäisi ruskan olla parhaimmillaan. Ehkä se niin onkin. Ainakin jossain päin.

Tukikohasta viiskytäyheksänvuotisjuhliin valmistautumisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti