keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Kaksi karhua nurin ja ainakin yksi pystyssä...

Karhukiintiön linkistä voi muistuttaa, koska sieltä saa näppärästi näkyviin kaatotilanteen. Sallasta on tuon tilasto mukaan tätä kirjoitettaessa kaadettu kaksi karhua, eli 30.8. ja 1.9.2014. Salla kuuluu itäiseen kiintiöön, jonka kolmestakymmenestä kiintiökarhusta nyt on kaadettuna rapia puolet, eli 17.

Sallaan kaadetuista karhuista on Ukan korviin kantautunut hintsunlaisesti tietoja. Jotain kuitenkin, eli jos epäviralliset tiedot paikkansa pitävät, on jälkimmäinen Sallan karhuista kaadettu Petservaaran suunnille, joka sijaitsee Aatsinginhaudassa Kelloselän eteläpuolella. Aiemmin kaadetusta uroksesta ei paikkatietoja toistaiseksi ole, vaikka kaatajasta jotain tietoja on tihkunutkin.

Naruskalla liikkuu tiettävästi yksi karhu. Siihen ei Steinerkoulun opettaja aamulenkillään aivan pahki törmännyt Varpuaavan tiellä, mutta muutama metsämies oli tälle aamulenkkeilijälle kertonut, että lenkkeilyreitillä aivan lähialueella olisi juoksennellut aivan äskettäin nalle, jonka jälkiä nämä metsämiehet olivat tienlaidoilta yrittäneet etsiskellä.

Tämä lenkkeilyhavainto on tältä aamulta. Ukan havainnon mukaan aamulenkki oli tapahtunut ripeällä vauhdilla, koska aamupalapöydässäkin suihkun jälkeen oli lievää puuskuttamista opettajassa havaittavissa...

Lieneekö sama karhu, josta Mummelilta on hajahavaintoja sunnuntailta viime viikonlopulta. Vesiosuuskunnan runkolinjoja tutkaillessaan oli hän havainnut jonkun eläimen kaivelleen maasta ylös tuoreen näreen. Kaivannosta päätellen olisi tyvessä sijainnut ampiaispesä. Mummelille kaivaja oli jäänyt arvoitukseksi. Ukalle ei niinkään.

Onneksi karhut näillä selkosilla eivät ole mallia "city", vaan sen verran erämaan asukkaita, ettei niitä kiinnosta ihmisen läheisyys, eivätkä myöskään ainakaan toistaiseksi roskikset. Niille riittää ravintoa niiden luontaiselta ruokalistalta.

Tukikohasta edelleen havainnoimisiin tähän.


2 kommenttia:

  1. Tuleekohan tämä nyt tuplana? Olen siis käynyt ko.vartiolla 70-80-luvulla. Sain ihanaa pullaa ja maitoa emännältä.Isäni oli tarkistus reissulla. Miten kaukana on muuten Kelloselkä tästä paikasta.

    VastaaPoista
  2. Ei tullut tuplana, katosi ensimmäinen kirjoitus. Toivottavasti joskus pääsen käymään.

    VastaaPoista