maanantai 14. heinäkuuta 2014

Vasavuosi edellistä parempi.

Oli poromiesten kanssa hirvaspainien yhteydessä puhetta tämän vuoden poronvasojen määristä. Heidän arvionsa oli, että vasoja on edellistä vuotta paremmin ainakin tässä heidän omassa, eli Pohjois-Sallan paliskunnassa.

Räkkä kasaa poroja isompiin tokkiin. Yksi sellainen lönkytteli Naruskantiellä tänään vastaan, kun Ukka käytti Mummelia herrain kirkonkylässä kumisaapasostoksilla. Tässä tokassa oli suunnilleen yhtä monta vasaa kuin vaadintakin, eli valoa poronhoidon putken päästä on näkyvissä.


Poroja kannattaa liikenteessä varoa ympärivuotisesti Lapin ja Koillismaan teillä ajellessa. Erityistä varovaisuutta pitää noudattaa uusien huntalojen vasojen kanssa, jotka emänsä perässä saattavat elämää opetellessaan suikoilla mihin vain ja sukkelastikin.

Eipä ole montaa päivää aikaa, kun yksi vasa tuli henkilöauton kolhaisemaksi lähellä Naruskan Eräleirintäaluetta. Vasan elämä päättyi ennen aikojaan.

Tämän porokolarin auto-osapuoli tuli porokolarin jälkeen välittömästi ensimmäiseen paikalliseen asuttuun taloon, joka tällä kertaa sattui olemaan Tukikohta. Tästä osattiin soittaa tilanteesta lähimmälle poroarviomiehelle, joka kävi hoitamassa kolarissa kuolleen poron oikeaoppisesti.

Porokolaritilanteessa on asiasta aina saatava tavalla tai toisella tieto poromiehelle. Joka talossa poronhoitolaueella tiedetään, kenelle ilmoittaa. Poromiehelle kun jää tieto poronvahingon tarkasta tapahtumapaikasta, auton rekisterinumerosta, kuljettajan nimi- ja osoitetiedoista, niin homma lähtee rullaamaan.

Auton vahingot korvataan ns. hirvi-palo-varkaus vakuutuksesta, eli pikkukaskosta. Se kannattaa pitää ajoneuvoissa voimassa aina, kun Lapissa ajelee. Vahinko ei vaikuta vakuutuksen bonuksiin, mutta omavastuuosuuden korjauskustannuksista joutuu vakuutuksenottaja makselemaan.

Tässä lyhykäisyydessään perusohjetta.

Tukikohasta poroja varomisiin tähän.

1 kommentti:

  1. Kyllä on ollut muuallakin hyvä vasavuosi, ovat olleet myös hyvän kokoisia, isoja. Esim. mainitakseni Salla ja Tolva..

    VastaaPoista