perjantai 18. heinäkuuta 2014

Nyt lopahtit rättänät...

Rättänä on meijän huushollissa semmonen lättänä kaakku. Son lähinnä semmonen, joka ei kohuva uunisa, vaikka kuin kulukee hiippailemalla köökisä.

Nymmeillon näimä suvusa pitkästä aikaa leipuri. Son Hallahelinä. Son tullu Ukkaan. Ukan tuulihatut onnistuu aina yhtäshyvin kuin Hoohoon ensimmäinen täytekaakku. Se synty kaheksavvuotijaan alusta loppuun itte tekemänä.

Vanahemmat akat olit hiukan sillä mielin, että se läsähtää rättänäks, ku se otetaa uunista poies. Muttei läsähtäny. Ja Hallahelinä täytti sen kaakkusa sitte hillolla ja anto vielä porukan kuolata kaakkusa perrään, ku se laitto sen kylymijöön yöks vettääntyyn. Ja vasta seuraavanapänä se teki makijaa kermavaahtoo ja koristeli kaakun komiaks kummikä. Ja eno toi kirkolta laatikollise iisalamelaisija, nivvoitte arvata, että harossija tuli.

Ja sitä söi kaikki, vaikkei ollu mikkään juhlapäivä ees. Paitti Hoohoon ekan kaakun merkkipaalu. Sen kunniaks laitettiin siihen pääle sinine ruusu. Tai Hallahelinä laitto, ninko koko kaakun.


Tukikohasta vieläki lipomisii tähä.

1 kommentti:

  1. Onnea sitten HH:oolle ekan kakun tekemisestä ja jos sitten aikaisintaan vuonna 2025, perustetaankin OY Rättänä-HH AB, tulen potenttiaaliseksi kanta-asiakkaaksi, kylläkin suolaisten leivostuotteiden ostajana ja Leipomo-Osakeyhtiöllä, on luonnollisesti toimipisteitä ympäri maailman ja kaikki leivät, leivotaan ensisijaisesti "taikinajuuri-menetelmällä," sillä se on laadukasta ja ostan nykyiselläänkin ko menetelmällä leivottua leipää, kun sitä on oppinut kysymään kaupasta.

    VastaaPoista