maanantai 7. heinäkuuta 2014

Ukan marjaennuste 2014, ei hääviltä näytä.

Kesäkuun kuuteenkymmeneen vuoteen Lapin läänissä kylmin jälkimmäinen puolisko on tehnyt marjasadolle sitä, mitä pelättiinkin. Arvattavissakin se oli, etteivät lumisateet, hallat ja hyönteisetön jakso marjasadon kukinnalle voi tehdä kuin huonoa. Ja siltä se näyttää.

Avosoilla hillan kohtalo on selvä Naruskalla. Pölyttymättömiä kukintoja on pilvin pimein. Soita emme ole kierrelleet laajemmin, joten kaiken kattavaa tietoutta ei pysty jakamaan, mutta perusasia on tässä sanottuna. Jossain suojaisessa ja metsäisemmässä paikassa ja ylävillä korpijängillä saattaa hilla onnistua rahtusen paremmin, mutta kun siellä hillat ovat vasta kukkimassa, saattaa niitä ehtiä kurittamaan vuorostaan syksykesän ongelmat, eli elokuun mahdolliset hallat.

Mustikka näyttäisi välttyneen totaaliselta tuholta. Mummelin tutkimusretki Naruskan vaaroihin näyttäisi siltä, että pohjoiset ja itäiset rinteet ainakin korkeammilla paikoilla ovat onnistuneet kukkimaan ja etenemään raakilevaiheeseen asti. Kaikkialla ei näin asian laita ole, mutta hyvä, että edes jossain.

Kuvat kertovat asiasta tarkemmin. Ne ovat tältä päivältä, joka on ollut hellerajalla lämpötilaltaan, mutta mitä ilmeisimmin nämä lämpimät ajoittuvat liian myöhään marjasadon hyvälle onnistumiselle.Hillan pölyttymättämät kukinnot...
Tukikohdasta tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti