sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Palautepostia Ukalle.

Ukka saa aika ajoin palautetta blogikirjoituksista. Palaute otetaan täällä Naruskalla aina innostuneesti vastaan, olkoonpa se sitten plussaa tai miinusta merkiltään.

Ukalla on yksi monivuotinen lukija ja kanta-asiakkaanakin täällä Naruskalla aikaansa viettänyt Matti tuolta Helsingin suunnilta. Hän laittelee useinkin tosi asiantuntevaa ja mielenkiintoista kommentia milloin mistäkin Ukan raaputtamasta aiheesta. Matti ei ole kommentoinut kirjoituksia suoraan blogiin, vaan hänelle on helpompaa ja yleensäkin mahdollista kirjoittaa suoraan Ukan sähköpostiin. Hän kun on sokea.

Lainaan tähän Matin ansiokkaan kirjoituksen helmipöllöstä kirjoittamaani havaintoon. Tässä tulee täsmätietoutta helmipöllöstä, Oulunkylän tietotoimisto kirjoitti:


Aivan oikea verbi, tuo puputtelu Helmipöllölle, paitsi, että huhuttelu, on hyvä, kilpaileva verbi, kun taas huhuilua, ei hyväksytä kilpailutukseen, sillä ko laji ääntelee rytmikkäästi ja ainakin äänitteellä "Laulava lintukirja, kasetti 1 Raita A," jolla kuullaan havumetsien lintuja, puputtelu, tapahtuu pääasiassa sävellajissa G ja tuo kirjain, muistaakseni kaksiviivainen, yhteen puputtelusessioon, mahtuu seitsemän puputusta, joiden välissä sekunnin tauko, mutta ilmeisesti, pelkkä G-puputtelu, on kyllästyttänyt yksilöä, kun aika-ajoin tuleekin pidempi puputtelu sessio, joka alkaa sävellajista F, nousee sävellajiin Fis, jonka jälkeen, ollaan jälleen G:eessä. Jos olisivat taidot paremmat, voisin laittaakin liitteeksi puputtelua, mutta livenä, hän se Aina kauneimmalta kuulostaa, vaikken muistaakseni itse, ole Helmipöllöä livenä kuullut. Samalta A-puolelta, löytyy myös Sepelkyyhkyä, jonka rytmistä ja -loogista kujertelusessiota, kuuluu ihan täällä "Ogelissakin" livenä.

Mutta jos ehditte, perehtykää Naruskalaisen Helmipöllön sävellajeihin syvällisemmin, ehdottelee!


Puputtelupöpön saanut Matti.

Mummeli tahollaan kaiveli netin puolelta helmipöllön ääntelyä, jos joku haluaa sitä nauhoitettuna kuunnella. Naruskan helmipöllön ääntä emme vielä ole nauhoitelleet, mutta sen voisi ottaa ohjelmaan. Tälle ehtoollekin kotihelmipöllömme puputteli Kallelle ja Venlalle heidän ollessaan lähdössä Rovaniemen suuntaan tuossa iltapäivän viiden kantturoissa. Oli ollut heidän kertomansa mukaan ihan liiterin takana metsikössä.

Linkki tuossa noin.

Tukikohdasta helmipöllön luontovalokuvan ja oman ääninäytteen odottelemisiin tähän.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti