tiistai 12. syyskuuta 2017

Linnunpoijjat linnunpoikija.

Tuli muuton tänhään ensmäänen kanalintupoikuve näkökenttään, vaikkon Mummelin kans liikuttu marjareisuila paljollaisestikkin semmosila paikoila, misä normitilanteesa lintuja on laskija asti.

Tuossoli Naruskantielä Kerekkäseljäsä lintuäitee menosa tien ylitte. Ja eikun kolome poikasta yhtäkerrallaamperäsä.

Ennähäny ihavvarmasti, olisko äitelintu ollu koppelo, melekovarmasti oli. Maantieruohikosa siitei näkynnykko pää. Poikaset olit pienempijä, mitä ikäkuunapänä Ukan silimiin on mettästyskauven jo alettuva sattunnu, eli net olit tosi alakutekijöissäävvielä. Ei pattaallaitetavasa kunnosa missään tappauksesa, olivappa sitte mettoja eli teerijä.

Kolomee enempätä niitei poikija tullu, vaikkoli aikaa iliman liikenneruuhkaa siinä pariminnuuttija ootela. Kännykkäkamerala ruotasin kuvija, joista joku mettämies saattaa pystyvä enempi päätteleen, mitä tämmöne, jokei mettästä. Eikole mettästännykkää ikuna.






Ei täälä liijon pyssympauketta ole korviin sattunnu. Eikä tartte sattuvakkaan ainakaajjos pyssympiiput osottellee nuita poikalintuja kohen.

Tukikohasta malttija liipasimelle toivottelemissiin tähä.

7 kommenttia:

  1. Hyvä, että metsälinnun poikasia näkyy. Kuvien perusteella (huomioiden lintujen kaulan pituuden) uskoisin, että ovat koppelon poikasia. Nuo eivät kuulu tänä syksynä pataan, vaan ensi keväänä jatkamaan sukua.

    VastaaPoista
  2. Metsästystä ikinä ymmärtäny, metässä mukavampi liikkua iliman pyssyä..

    VastaaPoista
  3. Syksy on sadonkorjuun aikaa, myös riistan osalta. Jos on huono vuosi, ei pidä metsästää. Metsästäjänkin pitää olla vastuullinen tulevaisuutta ajatellen.
    Metsästykseen nuivasti suhtautuvat ottavat kuitenkin ostoskoriinsa broileria, lohifilettä ja sikanauta-jauhelihaa ilman omantunnontuskia.
    Ja tähän raadollinen runo:

    Nyt syksy saa, ja mummo veistään teroittaa.
    Kesäkukot Kalle, Petteri ja Kustaa
    joutuu pian pataan mustaan.

    VastaaPoista
  4. Lähetin noista pikkulinnuista yksilöidyn kysymyksen eiliseen Luontoiltaan sähköpostilla, mutta eipä sitä siellä käsitelty. Voin sen tekstin liittää tähänkin, josko jollakin lukijoista olisi asiaan valaisua...

    Naruskalta terve!

    Kanalintukannat näyttävät heikoilta täällä, kuten muuallakin Lapissa ja kait Etelä-Suomessakin. Eilen näin Naruskalla ensimmäisen lintupoikueen, jossa raavaalla koppelolla oli kolme poikasta. Poikaset olivat niin pienen kokoisia, että ne mitä ilmeisimmin eivät ole kuoriutuneet normiaikana juhannuksen alla, vaan paljon myöhemmin.

    Mitenkäs se metsonaaras voi sitä pesintäänsä myöhentää? Yhden mikkeliläisen mökkiläisen kanssa, jolla on mökki tuossa Narusakjokivarressa, kesällä jutellessani hän ihmetteli, kun koppeloita oli parikin kappaletta hänen mökkitiellään kivensyönnissä juhannuksen paikkeilla. Samoille päiville yksi hänen kavereistaan oli ajanut autollaan Kuusamon Käylän paikkeilla. Siellä koppelo oli noussut siivilleen tien ravista ja törmännyt tuulilasiin. Linnun mielenkiinnosta suolistaessaan oli autoilija ihmetellyt, että koppelolla oli muna-aihiot sisällä, eli se joko ei vielä ollut tälle kesää muninut lainkaan, tai sitten se oli munimassa toista kertaa.

    Mitenkäs tämä homma koppelolla oikein menee? Vaatiiko mahdollinen toinen pesintä normiaikaa myöhemmin ukkometson uutta temppua, vai voiko koppelo pidätellä munintaa myöhemmäksi esimerkiksi myöhäisen kesäntulon vuoksi, kuten täällä Lapissa tälle kesää asianlaita oli?

    Kuvissa näkyvät eiliset koppelonpojat. Noin broilerin kokoisia ne tällä hetkellä ovat, eli eivät missään tapauksessa pataan laitettavissa. Kukapa selittää, miten tähän on tultu…

    Osa maanomistajista, eli täällä esimerkiksi Sallan Yhteismetsä rauhoitti alueillaan kaiken kanalintupyynnin. Yleisesti ollaan s itä mieltä, että Sallassakin lintukannoille parasta elpymislääkettä olisi ollut Metsähallituksenkin täysrauhoitus, mutta sitä ei tullut. Kannat ovat kuitenkin alhaalla, koska tämä on kolmas pesintävuosi peräjälkeen, kun kaikki ei kanalinnuilla ole mennyt putkeen…

    Kuuntelen. Ja muitakin kuuntelijoita varmasti kiinnostaa…

    Ukka Santala

    VastaaPoista
  5. Etsin netistä vastauksia kysymyksiisi. En löytänyt. Muutenkin ihmeellinen kesä. Serkkupoika, joka on vannoutunut seisovan koiran avulla Nuorgamissa jo pitkään käynyt riekonmetsästäjä todisti, että tyhjät eräaat. Ja niitä erämaita siellä riittää. Hän on nyt Taivalkoskella ja yhtä tyhjää on tarjolla...

    VastaaPoista
  6. Morno,

    Keväällä oli aiheesta juttua Metsästäjä tahikka Jahti lehdessä - pittääpä kattoa löytäisinkö jutun arkistoista. Kanalinnuilla on taito myöhästyttää pesintää ja munintaa siihen saakka kunnes kelit lämpiävät mutta en sitten tiedä tuleeko siinäkin "panttaamisessa" jossakin vaiheessa raja vastaan eli loputtomiin ei kai alkioita voi odotuttaa? Tämä näppärä konsti on luontoäidin rakentama ja toimii hyvin silloin kun kesän tulo viivästyy.

    Täällä Savonmaalla ei kahtena viimeisenä vuotena ole tämäkään kikka kanalinnunpoikasia pelastanut. Toukokuussa on ollut hyvin lämmintä joka on johtanut aikaiseen pesintään ja munien kuoriutumiseen. Juhannuksen kahta puolta on sitten pamahtunut pirun kylmä jakso joka on tappanut hyönteiset ja sitä myöten poikasten ruuan - ja eipä se kylmä ja vesisade ole linnunpojalle muutenkaan mukavaa kun ei ole kattoa päällä tahikka valkiaa takassa lämmittämässä. Tälle kevättä kylmää jaksoa riitti pitkään ja kun kelit aikanaan "lämpeni" alkoi hautomahommat. Näillä leveyspiireillä lintupoikueita tapaa satunnaisesti eli ihan totaalinen ei ole tuho ollut - mutta niin on alhaalla kannat kokonaisuutena että malttia pitää olla mehtämiehillä.

    Naapurin Jaakon kanssa Ukan kuvia pähkäiltiin ja erämiehenä Jaakko epäili että kanalinnut pystyy puskemaan myös toisen poikueen kesään jos ensimmäinen epäonnistuu ja silloinhan luonnollisesti koppelo on käynyt Metsolassa hameenhelmaa heilauttamassa.

    Jospa luontoillan viisaat asiaan ottaisi kantaa.

    Viikko vielä kärsittävää näillä nurkilla. Heikot kanalintukannat antaa mehtämiehelle ja koiralle mahdollisuuden nauttia pitkistä aamu-unista ja taukotulista kairassa joka ei ole yhtään huono juttu sekään :).

    MJ

    VastaaPoista
  7. Tässäpä aiheesta juttua Ylen sivuilla:
    https://yle.fi/uutiset/3-9641341

    MJ

    VastaaPoista