lauantai 1. elokuuta 2015

Naruskan helleheinäkuun tilastotiedot.

Nytpä ne ovat Ukan sääaseman heinäkuun tilastot purkissa. Johan tuon perstuntumalta on tiennyt, että ei varminta kesäkuukautta oikein kesäiseksi voi kehua.

Keskilämpötila oli huikeat tasan 11,0 astetta. Puolenkymmenen vuoden tilastossa se jää arvatenkin kylmimmäksi. Seuraavaksi kylmin oli vuosi 2012, keskilämpötila 13,0 astetta. Lämpimin heinäkuu löytyy viime vuodelta 2014, keskilämpötila 16,1 astetta.

Ilmatieteen laitoksen Lapin viidenkymmenen vuoden tilastossa jää tämän vuoden heinäkuu kaikkein kylmimmäksi.

Ylin lämpötila Naruskan heinäkuussa ei yltänyt edes kahteenkymmeneen asteeseen, vaan jäi 18,2 asteeseen. Alin lämpötila kävi pakkasen puolella -0,8 astetta. Ukan sääasemaa kylmempää oli Ilmatieteen laitoksella -1,7 astetta. Maarajassa siellä mitattiin -5,2 astetta. Hilla sai tuolloin loimeensa kunnolla.

Sadetta kertyi Ukan asemalla 80,5 milliä. Se on viiden vuoden tilastossa keskimääräinen luku, kun enimmillään on satanut 117,1 milliä vuonna 2011. Vähiten satoi vuonna 2014, kun sademäärä oli 56,0 milliä.

Kesäkuun iso sademäärä 135,9 milliä kuitenkin kyllästi maaperän Naruskalla niin, että ojat täyttyivät pienemmästäkin sateesta koko heinäkuun ajan. Jokivesi esimerkiksi Naruskajoessa on tästä syystä ollut normaalista kesävesikorkeudesta yläkantissa. Sama tilanne on ollut Lapin muillakin vesistöillä. Ja aurinko ei ole ollut haihduttamassa maasta vettä käytännössä yhtään, joten märkää piisaa.

Alla oleva kuva Mummelin ja Ukan kalareissusta Tenniöjokea pitkin Naruskalta Saijalle sattui heinäkuun lämpimimmälle päivälle, joka oli 9.7.2015. Tyynessä pilvipoutasäässä oli lämmintä enimmillään 18,2 astetta.


Tukikohasta elokuuta kymmenessä asteessa aloittelemisiin tähän.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti