tiistai 5. lokakuuta 2021

Kallelamökin syntysijoila. (2609)

Soli aikannaan kevät 1986, kun kävimä emännän ja LehtoEkin kanssa tutkailemasa, minkälaisen mökkikehikon saattas Mettähallilta ostaa Tenniönpirtin vanhalta savottapaikalta Saukosken Kuoskunkylän takkaa. Kasperi keikku sillon äitensä eturessusa ja Kati oli kuutisevvuotta. 

Eki tietää hirsirakennuksista kaiken. Häneltä tuli tutkailujejjäläkiin selekee ohje, että joset sinä tätä osta, nin hän ostaa. Oli nimittäin tosi hyvivveistetty kuuventuuman sahatusta hirrestä kasattu kuuskertaakakstoistajapuolmetrijä kokonen talo, josta Mettähalli luopu sillon markka-aikana alle kymppitonnila.

Kasperi ja emännyys kävit eilen Kasperin mettästysreisun yhteyvesä kämpän kenturoita muistemasa. Emännyyttä kiinosti enempi kanttarellit, joita mettämiehet vuossitten löysvät. Sieniä tänävuona löyty vähempi, mutta näkivätpä Kallelan purkupaikan.
Olit paikallasa vanha hirskämppä, jossa pijimmä majapaikkaa kesähelteelä kolomattaviikkova, kun purkutyöt oli hommana Ukala ja edesmenneelä appiukko Niilolla. Ei ollu kännykkäaikaa, vaan yhteyksijä pijeltiin erämaapuhelimela, joka sijaitti samala aukijola purettavan vanhan kaupparakennuksen kans.

Iso hete näyttää olevan paikallasa kans. Vesihuolto pelas sillon 1986 loistavasti. Ja ruokahuolto ja juomahuolto erämaapuhelimela.

Kallelasa on valokuvakansijo purkutöistä. Soli ihan kovvaa hommaa se purkamine. En tällä järelä alakas ennää vanahemmilapäivilä mokomaan hommaan.

Paikalta jäi Kallelallisäks pysyvä muisto myöskin Suomen Mettämuseoon Punkaharjule, mihin Ukka lahjotti vanhan tervatun hevosvetosen höylän, jonka aikannaan edesmenny metsätallousinsinööri Kellokummun Kauko järjesti museole. 

Tukikohasta tuota kessää kuvista muistelemissiin tähä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti