maanantai 22. maaliskuuta 2021

Pikaruokana poropihvit. (2513)

Poro omparasta, sannoovat. Onkait niitä herkkuevhäjä muitaki, mutta pakko sommyöntää, että maistuu se poro. Pihvit pyörittelin tälläkertaa porojauhelihasta, jota tarttu kaks puolenkilon pakastelättyvä S-Erätulen porolihatiskistä pakkaspuolelta.

Olen saattannu tämmöstä yksinkertasta ohjetta kirjotella tänne ennenki, mutta kertaus on opintoin äitee, jos tullee toistakertaa.

Sulattelin net paketit kylymäsä veesä, tais mennä parituntinen. Silleen se pittää sulattaa, ei mihinkään mikroon sulatuksele...Muovipääläriin kolomeviivaneljä desijä vettä. Korppujauhova sillai, että vesi alakaa hiukka hyytymmään vispilällä pyöritellesä. Kolome isova kanankevennystä, muutama ruokalusikalline kotisinappija, kouransilimälline mustapippurirouhetta, oisko vajjaa tesilitra soijakastiketta.

Isola rautalusikala pyörittelin aineet kunnolla sekasin. Sittempannule oikijaa voita. Ja yks kojepihvi varroiksi, vaikka ei siinä kovimpaljoo ylleesä korjailuja essiinny. Emäntä maisteli kojepihivin ja ei saanu sannaa suustasa. Ihime.

Tuommosen kilontoista mällimpaistamisseen meni vajava vartti. Emo oli kuorinnu pikkukattilallisen salamivaaralaisija puikuloita. Net pärhäytin kiehuun paistamisen kans yhtäaikaa. Kastikkeen tekasin valamiista loopantista silleen tälläkertaa, että laiton kaks sitruunakastiketta ja yhen mausteisen bearnaisin. Net voi laittaa huoleti sammaan soossiin, hyvä tuppaa tulemaan...

Siinä net valamistuu pihivijä paistaisa. Puikulakattilasta veet pois ja siihen mikrokuumennettu kolomisen tesijä punasta maitoo ja paritesijä kermaa, oikeeta. Suolaa, sitä hienova merisuolaa, satarammija voita ja nämät sähkövatkaimela kuohkeeks muusiks.

Ja kaikki pöytään, pihvivuokaan viimeset puolenkytä suoraampaistimpannulta. Puolukkahillova, sitä vanahanaikasta keitettyvä.

Onneks emo näppäsi lautasestaan kuvan ennen syöntijä. Kohta nimittäin oli lautaset tyhyjät molemminpuolin pöytää. Ja ehtoola lattaama paistimpannun kautti päivällisen pöytään muutamale Kittilästä tänhään liikkeelelähteneele motorikelekkahurjale, joka tilannu saunan, evvään ja petipaikan...


Tukikohasta pari seuraavaapäivää poropihvilä ja paistetulamuusila herkuttelemissiin tähä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti