keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Pitkää lunta... (2238)

Sanokhan se raatijosa tänhään, että josain Pohojois-Karjalasa olis nimpalllunta tällessyksyvä, että nin tapahtuu vain kerran tuhannesa vuojesa. Jos kuulivväärin, nin emmaha mittään.

Meiläkin sattaa lunta, mutta ei sitä minusta juurikhan sen enempätä marraskuula ole, miton normistikki joskus. Kunei vaan menis pois ennen kevättä, solis tärkki juttu se.

Amusella ruukaan aina vilikuila, pellaako Kallelasa ja Tukikohasa nuot kamerakuvat. Hyvinnet pellaa, mutta siiton tullu semmonevvan tapa, että sillä aamu pittää alakaa. Ja toplistala. Ja puurola ja kahveela. Alle Juhulamokkaa ja pinnale toinemmokoma Resitenttijä. Perkolaattorisa. No lipsahti asijan viereen.

Net lumihiutalleet tänäaamuna olit Kallelan kamerasa hiukka ouvot, että piti laittaa kakkulat päähän, lukuset, että usko silimijjään. Semmosija tikkuja net oli. Onneks vaan kuvasa. Siinon semmoset pimijänäkövermeet siinä kamerasa. Lumisajekki voi näyttää erikoiselta.


Kävin ehtoopäivälä kattomasa katola, että miksei rutsimmuna mito lumimillijä, vaikka maahan ontullu tännäänki kohta viissenttijä. Net on talitintit, jokka kantellee sevvesimittarin ympäriltä karhuntaljoja pikkupalloina vissiin johonki pönttöösä. Net tiputtellee niitä sinne suppilloon, jollon ei vesi pääse menneen semmosile elektrooteille, vai mitä liet amerikkalaisevvehkeet nimeltäsä. Näppäsin sieltä villat pois kokonasa, ja tehin tilale uretaanilevystä sille vesimittarile kehykset. Nyt tullee allaltapäin ilimahormista lämpöset ja pittää sen munan sulana, kunse ilima virtaa sen munan kylykijäpitkin pyörijästä reijästä, jonka aikanikuluks veistelin villeerausveittelä. Näyttäs se taas muna olevampelisä mukana, eli lukemija syntyy. Tiijaiset voi ettijä villasa muuvalta.

Säikähytti täsä tätä kirjottaisa sähkökatkollaki. Parit kerrat yritti sekunnimpijellä, muttei pysyny. Sitte oliki poikki vajavat puolettunnit. Keskuslämmityshöökvorssi kun oli tuntija aikasemmin vejetty latinkiisa yötävasten, nin sähkökatkoksela pittää kipasta kattelemasa, ettei ala keittämmään. Ei onneks ollu, mutta oli lämmöt kiivennyjjo yli yheksäänkymppiin. Tosin vetolunkka oli automaatila kunnola kiinni, eli ei sempitäs keittää...

Nyton sähköt taas palannu ja elo normaalija.

Tukikohasta sähkön toimitusvarmuutta kuiten hiukka eppäilemissiin tähä.


1 kommentti:

  1. Savon ja Kainuun rajalla oli lunta niin notta tuommosela köyhän miehen korotetulla nelikko sokotalla ei maavara piisannut ja eteenpäin ko puski niin lumi vaan konepellin yli pöllysi. Jos olisi viisi senttiä enemmän ollu niin menemäti oisi jäänyt.

    Iisalmessa lossoottaa vettä niin jotta ei meinaa sekaa sopia ja lumet saa huutia. Vaan ompahan lykyssään antaako vetenä vaiko lumena 70km ylempänä, noh pyhänä sen näkee.

    VastaaPoista