keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Tykkylumi pistää oksat antautumaan.

Lumimittarissa kun on lunta 80 senttiä, niin suvikelien puutteessa valkoista herkkua on vängällä siunaantunut myös puiden oksille. Lumi painaa sekä oksia että hennompia puunrunkoja samaan malliin kuin esimerkiksi viime talvena.

Tukikohan postilaatikon vahtina on täkäläisittäin kohtuullisen vankka petäjä. Sen lumikuorma on jo pitemmän aikaa näyttänyt kovanlaiselta. Jopa tänään Venäjältä tulessani huomasin, että iso oksa oli napsahtanut tyvestään rungon vierestä poikki. Lumet olivat oksasta tipahtaneet maahan, mutta oksa oli jäänyt roikkumaan katkenneena ja antautuneena vielä ylös.Tuulinen keli jos lähiaikoina tulee tähän kairaan ilman, että samalla tulee suvikeli, niin puuvahinkoja on odoteltavissa. Ja jos puu sattuu sijaitsemaan sähkölinjojen lähellä, niin saattaa luvassa olla sähkökatkoksia.

Koillis-Lapin Sähkö on nostellut viime vuosien aikana salakavalasti siirtohintojaan niin, että ennen kolmanneksen suuruiset laskut mittarilukemalaskuun verrattuna ovat muuttuneet isommiksi kuin mittarilaskut. Sähköfirma repii nykyään kyselemättä rahnat kuluttajilta pois niin, että hirvittää. Taisi viimeisin korotus tämän vuoden alusta olla luokkaa 18 prosenttia jo entisten nostelujen lisäksi.

Lapin sähköfirmat komeilevat valtakunnan tilastoissa kalleimpina koko maassa. Ainakaan Naruskalla sähkölinjoista ei ole upotettu maahan tähän mennessä metriäkään, eli sähkölinjat ovat tuulikelien ja lumipuiden, eli luonnon armoilla, kuten ennenkin. Perkele, etten tuota paremmin sano.

Tukikohasta toistaiseksi sähkövalossa tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti