sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Hyttyset tulivat sittenkin!

Pahaenteisesti on näyttänyt kylmän toukokuun lopun ja samanlaisen kesäkuun kahden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen siltä, että sääsket, nuo Lapin elämän perusta, eivät tänä kesänä synny lainkaan.

Tilanne on kuitenkin lintujen ja kaiken muun luonnon pelastukseksi  muuttumaan päin. Ja suosiollisempaan suuntaan, eli hyönteiset lisääntyvät. Sääskiä oli jo läpsiä asti aamusta, kun vävypoijjan kanssa lastailimme peräkärryä kotimatkaa varten Tukikohan liiterin varjossa.

Lähikuvakin saatiin heti sääsken mallista tänä kesänä. Mustalta ja nelijalkaiselta näyttää, mutta todennäköisesti normaali jalkamäärä kuitenkin löytyy. Tyär oli sitä mieltä, että alapuolella saattaa olla sirppiä ja vasaraakin, kun näin lähellä itärajaa ollaan...


Kesäkuun 2015 lämpöennätyskin napsahti tänä aamuna jo ennen puoltapäivää, joten sääsket, perhoset, paarmat, ampiaiset ja muut öttiäiset kokenevat syntymän ihmeen. Täydet ennätysasteet ovat jo 16 ja pilkun perään vielä kymmenys päälle.

Kalastajillekin tämä hyönteisten lisiminen tietää hyvää. Vanha sanonta nimittäin sanoo, että jos kalamiestä ei kalastaissa hyönteinen haittaa, niin kalansyöntikään ei voi hääppönen olla.

Ja se kaivattu hillankukkien ja mustikankukkien pölyttyminenkään ei ilman tätä hyönteissyntymää voi tapahtua.

Tukikohasta kaikkea hyvää kesälle odottelemisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti