keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Alakurtin sotilaskylästä laaja juttu Lapin Kansassa.

Samoille päiville, kun Ukka ja Alapomatias käväisivät Alakurtissa joku aika sitten, oli kaupungissa myös Lapin Kansan auto toimittajineen. Me ei heidän juttusillaan oltu, mutta arvelimme tietenkin, että lehtijuttua siellä tekemässä oltiin.

Lauantain 6.6.2015 Lapin Kansassa juttu sitten ilmestyi, eikä mikään ihan pikku juttu ollutkaan.

Samoja perusasioita eroavaisuuksista Venäjän levittämän propagandaluonteisen uutisoinnin ja todellisuuden välillä oli Lapin Kansaan painettu, mitä Ukankin silmään käynneillä Alakurtilla kevään aikana oli tarttunut. Sotilaskylä oli paljonkin pienemmällä mallilla, mitä Venäjän ja Suomenkin uutisoinnin perusteella olisi voinut luulla olevan.

Lehtijutussa oli muun muassa mainittu, että vanhat tiiliset kasarmirakennukset ovat saaneet vanhojen julkisivujen päälle ulkovuorauksen, jonka perusteella luulisi rakennusten olevan uudisrakennuksia. Niin ei kuitenkaan ole, vaan vesikatot ja ulkovuoraus ovat uutta, mutta perusrakennukset ovat alkuperäisiä, eikä Ukan tiedossa ole niiden alkuperäinen rakennusajankohta. Ennen fiksaamista nämä harmaatiiliset rakennukset kuitenkin olivat surullisen näköisiä ikkunat rikottuina ja katot osittain romahtaneina.


Oheinen kuva on lainattu Lapin Kansan 6.6.2015 jutusta. Jutun jos haluaa lukea laajemmin, voi netin kautta ostaa lukuoikeuden kyseisen päivän lehteen. Juttua on kaikkiaan nelisen sivua kuvineen.

Tukikohasta tähän.

1 kommentti:

 1. Terveppä terve.
  Hiljaista on kuulemma alakurtilla ollut myös kuulemani perusteella. Taitaapi olla sitä putin in uhoa vaan? Valitettavasti puol hätätapauksen ja kiireen vuoksi emme tukikohdassa tänä vuonna kerinneet poikkeamaan, kun oli vajaa tunti aikaa ajaa asuntoautolla naruskan tammelta sallan kirkonkylälle, niin ei ollut aikaa pysähdellä. Ja Ukkahan tietää että sitä tietä ei sellasella vehkeellä kovin lujaa uskalla päräyttää. Mutta jos sitten ensi kesänä.? Josseipa sitten talvella?

  Tuntsalla tosiaan viikko vietettiin, ja totta siäl oli vettä kalastuksen kannalta ihan liikaa, vaikka kyllähän muutama tapahtumakin oli. Vesi vielä tulva tummaa ja kylmää kahlata (sen mitä nyt pystyi) keli sateista ja tuulista ja käväsipä se myös pakkasen puolellakin jokin päivä. Sellaista 6-13 astetta kun sattui paistelemaan. Kontiokin oli lähellä tallustellut kertoivat mettähallituksen miehen kun puita toivat piimäkurulle ja näyttivät jopa kuvankin. Pieni 80-90kg kontio siinä jöpötti keskellä tietä hölmistyneen olosena. Mutta eipä tullut laavulle painimaan meitin kanssa.

  Viikko tuntsalla meni nopiaan ja komiaahan se taas oli. Kullaojan putouksilla käydessä löytyi raadot porostakin, lieneepi kontiolla ollut nälkä herätessään kun oli kallion kupeessa raato jo tovin ollut.
  Mahottomasti oli tuuli kaatanut/katkonut/repinyt puita paikaltaan pitkin poikin pitäjiä. Niin ja hirvikin jolkotteli 50m päästä ohitse piimäkurulla. Saman havainnon tein kun Ukkakin että vasoja on paljon, ja hyvä niin.

  Tätä kirjoittaessa jo kotona porissa ja haaveilemisiin pikaisesti uudesta käynnistä naruskalla.

  T: Teemu ja pori

  VastaaPoista