torstai 4. joulukuuta 2014

Harvennushakatut petäjiköt kuin sodan jäljiltä.

Tykkylumi on katsojan silmään kaunista katsottavaa. Puut ovat kuin postikorteista. Leivällä on kuitenkin toinen puolensa: lumi katkoo puiden runkoja.

Naruskan ja Kotalankylän viidentoista kilometrin tieosuudella näkyy tielle kymmeniä ja kymmeniä nuoria mäntyjä, jotka ovat kuin sotatantereelta pommituksen jäljiltä.


Puut ovat katkeilleet joko korkealta, eli keskeltä poikki kuin tupakat ja osa on katkennut maanrajasta.

Viime yö oli Naruskalla sähkökatkosten yö. Illalla kymmenen paikkeilla sähköt napsahtivat poikki ja yhtäjaksoista katkosta riitti aamuyön tunneille asti ainakin viiteen. Muutama yritys sähköjen palautumiseksi tehtiin yön aikana, mutta yritykset päättyivät uuteen katkokseen.

Ukan konttorissa pingasivat varavirtalähteet koko yön, eivätkä UPS-laitteiden akut riittäneet pitämään sääaseman lähetystä päällä.

Vesikeskuslämmitystalossa on armeliasta se, että lämmin vesi kiertelee patteriverkostossa vapaakierrolla, vaikka sähköllä toimiva kiertovesipumppu on pelistä pois. Viime yön kuuden tunnin yhtäjaksoisen katkoksen aikana sisälämpötila laski vain reilun puoli astetta, joka ei elämää haittaa.

Katkokset eivät todennäköisesti ole vielä ohitse, vaan lumien on saatava plussakeli, jotta tykky irtoaa oksista putoamalla. Tuulinen olosuhde ilman lauhtumista saattaa tehdä lisävahinkoja puiden runkojen katkeamisina. Sähköfirmojen ihmisillä riittää varmaankin hommia vielä lähipäivinä, kuten uutisten mukaan on jo pari vuorokautta tapahtunut tauotta.

Tukikohasta otsalamppu ja kynttilät valmiina yöhön valmistautumisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti