sunnuntai 21. marraskuuta 2021

Pyhhäinpäivän siirretty päivällinen. (2631)

Perinepäivälliselle on muotoontunnu vakipäivä pyhhäinpäivän viikollopule. Kaikkijen kalenterriin kun se ei oikeen meinannu passata, nin päätimä siirtää. Ja se uus ajankohta oli eilinempäivä. Pari hyvää tuttavapariskuntaa herrainkirkolta ja Kasperi pesuveineen Rovaniemeltä. Niija talovväki.

Oli juhlavat ainekset, joista Ukka alotti lihapataruuvan tevon jo lauantaita ejeltävänä päivänä. Eikä mittään turhija lihoja, vaan komija Kasperin saalisukkometto ja semmorsijan koppelo. Oli niistä heleppo alakaa ruskistettavija lihoja leikkelemmään.

Käristyksen teko-ohjetta nouvatellen ruskistin viipaloijjut rintapalat ja jalat aukiviilleltyinä Rönkätehtaan sijansilavala. Son sitä kyntöauran kärkikovikkeena tunnettuva hienolla suolala suolattuva valakosta sijanrasvaa, jota jokkut epäterveellisenä pittää. Kihtipotilaankippittää hiukka varova...

Sika hienoksi massaksi teräleikkurila, jonka pyörivät terät muuttaa viipaleet voiksi. Ennen sitä piti enimpijä suoloja huuhela kylymälläveellä pois, ettei suolaannu liikaa mettopata. Ruskistaminen hoituu erinommaisesti valurautapadasa. Silavasa kuullotin parit punasipulit ohhuina viipaleina. Ja sitten pattaan hiukkasen vettä ja kolome juustoruokakermaa. Ja uuniin parikstuntija jo samantien, päivää ennen lopullista pöytäällaittova. Yöks kylymijöön. Mavut mennee sillai oikeisiin paikkoihin...

Syöntipäivän aamuna pata sattaankahteenviiteen sähköuuniin kanspäällä. Sielä nelisentuntija ennen viimestä kastikkeensuurustusta, joka tehtiin kuohukermapurkkiin maissitärkkelykselä. Ja hyvä tuli.

Keitimä muusipuikulat ja pottuva oli lisäks sakemanninkaupasta ostettuja valamispottuja, semmosta parsajuustoperunaa, jokon heleppo valamistaa uunisa rapija puoltuntija. Juuressatsi uunipellilä, pintaan kevyvet voit ja hunajaa. Ja siinoli lämmirruokayhistelmä.

Alakupalloiks maistelima konjakkikylymäsavukirjolohta, joka ei kerinny viittä vuorokautta Tukikohasa muhimmaan. Hyvvää oli kaikkijemmielestä yhenkivvuorokauven jäläkiin. Ja toisena suolakalana mustikkasurvoksesa värjätty toinen kylymäsavukirjovile, josta emäntä taittelit hienot sinivijolettireunaset kalaruusut. Nam.

Sitten oli vielä semmosija tippikuppija, joista kuivatuila erisorttisila leipävipaleila sai maistela suolakalatahnaa. Ja oli vielä venkolija ja sipulija etikkaliemisä. Niijen valamistamisesta en tiijämmittään, kunnet olit minijän käjejjäkäkijä. Harossija kaikkityynni.

Ja olit vierraat ja talovväki tyytyväiset pöyvänantimmiin. Kaikki sait massuttäyteen, oli mistä valita. Jäläkiruuvaks vielä kahaveet ja minijän pirtee marjakuppi, josta kaikki tykkäsit. Ei lijan makijaa...


Tukikohasta vieläkikkylläisenä tähä.

1 kommentti:

  1. Jälleen, kuulostaa tuo Ruoka Hyvältä, kuten myös Kokeilu, jossa maustetaan Savukala sillä Vettä Väkevämmällä, vaan miltä kuulostaisi, jos Tukikohdan Keittiö, tekisikin Friends And BRGRS:it firendsandbrgrs.fi valmistaen Ranskanperunoita Tuoreperunoista, ilman mitään Lisäaineita, alkaen Perunalajikkeiden Soveltuvuusarvioinnista, että soveltuuko se tiedetty Tuoreperunalajike siihen, keittäen ne kolmesti, joista kerroista ensimmäinen vedessä, toinen hieman miedonlämpöisemmässä öljyssä ja kolmas, erittäin kuumassa öljyssä, sekä sitten joskus, Itsejauhettua Lihaa Hampurilaisiin jne ja jollei alkuun uskota Kotisivullalukevaan, olisi varmasti seuraavan Rovaniemireissun yhtenä juttuna Friendsandbrgrs-Käynti, jollei jo ole käytykin, esim Lapsosten Ketterien kanssa ja tännepäin, Varmistui Torstaina, että onhan sekin jo olemassa myös Rovaniemellä, kun olin kylläkin, jo aika-ajoin, kuullut sen Mainoksia täällä Ostoskeskuksessa, mutta en vain ollut vielä ehtinyt selvittää, onko oikein olemassa, mutta kuultua/Luettua Ylen Juttua Ketjusta Torstaina, varmistui Asia, Kotisivulla Vieraillen, joten Tervetuloa myös Friends and BRGRS Lapin Leveysasteille!

    VastaaPoista