keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Ukan askel lyhenemään päin...

Vanhuus ei yksinään tule, sanotaan sanassa. On se Ukan askel tosipuheessa suotuisassa paikassa vielä jonkun mittainen, mutta katolla varsinkin harjalla aamuhämärissä liikkuessa ei voi marssiaskelia otella.

Tuulimittari oli jumitilanteessa, joten aamuvoimistelu ja aamulenkki tulivat pikkupakolla, kun otsalampun valossa piti käydä putsaamassa tuulimittaria, joka ei pyörinyt, vaikka tuuli hiukan heiluttelikin koivunlarvaa.

Syksyiset nanokäsittelyt tuulimittarille eivät estäneet sitä, että eilissä päivänä viiden sentin lumikerros ja ennen sitä rännänräimettä ja vettä sekaisin aiheuttivat kuvien mukaisen jäätymisen. Ja jumitilanne oli selvä.


Tukikohasta valkeudentulosta nauttimisiin tähän. Viiden sentin lumivalkeudesta.

3 kommenttia:

 1. Hyvinhän nuo on näköjään mennyt kun ei ole harha-askelia otettu,ainakaan kuvan mukaan.

  Terveiset Rysäkylästä

  Lähettelee Vesa ja Pirjo

  VastaaPoista
 2. Johonkin, pitää kommentoida seuraavasta: Eli kun rutiininomaisesti katselin myös Roskaposteja, olikin otsikko, että "lahjaksi sääasema," johonka havahduin, että mitäs hemmettiä! No siellähän oltaisiin lahjoitettu 67 euron arvoista, Zeniq-merkkistä sääasemaa, kunhan suostuisin tilaamaan Tieteen Kuvalehteä 5 eurolla ja luinkin, miten siihen Zeniq:uun kuuluu oikein hieno hipaisupaneli, tuulimittari jne, mutta lienee pelkkää humpuukia ja -hörönlöröä, kuten itse Pelle hermannikin asian ilmaisi jaksossa "Humpuukia alennuksella" vuodelta 1982 sille Lipevälle Humpuukikauppiaalle, joka yritti myydä sensaatioita. Eli eiköhän Naruskan Sääasema, ole kaikkea muuta, kuin hörönlöröä ja nuo kaiken maailman Zeniq:uut ole vain sitä ja -humpuukia sen lisäksi, eli en tilannut lehteä!

  VastaaPoista
 3. Kiitos Rysäkyläterveisistä. Vielä on askel vakaa, vaikka nykyinen vihitty vaimo aina pälyilee henkivakuutuskirjaan päin, kun lähden katolle...

  Matille vastaan niin, että halvoissakin nykyisissä sääasemissa on ihan hyviä laitteita kotitarpeiksi. Kyseinen Zeniq ei minulle ole tuttu merkki, mutta sen todellista rahallista arvoa tuossa kertomassasi kylkiäismuodossa hiukan epäilisin.

  Oma laitteistoni on amerikkalaisvalmisteinen PeetBros. Sen hinta noin 400 €uroa ehkä kertoo, missä hintaluokassa "laadukkaammat" laitteet ovat. Suosittuja merkkejä on ehkä puolenkymmentä, eikä PeetBros ole suosituimmasta päästä. Itse päädyin siihen siksi, että kaikki mittalaitteet on yhdistetty keskusyksikköön johdoilla, joten ne saavat virtansa täältä sisätiloista langallisena. Langattomat laitteet puolestaan pelaavat paristoilla, joiden vaihtotarpeesta en tykännyt. Pakkasolosuhteet täällä ovat sitä luokkaa, että pattereita saisi pakkasjaksoilla olla vekslaamassa tiuhaan. Lisäksi uskon enemmän tiedonkulkuun lankaa pitkin kuin ilmateitse.

  PeetBrosin toinen tykkäämäni ominaisuus on se, että sillä pystyy mittaamaan lämpötiloja -50 asteeseen ja ehkä ylikin. Lähes kaikki muut mittarit pysähtyvät noin -40 lukemiin, jolloin Naruskan ennätyspakkaset jäisivät Ukan sääasemalta mittaamatta.

  Jos pakkanen kovin paljon menee viidenkymmenen asteen ohi, niin Ilmatieteen laitoksen asema saa ne omilla Vaisalan tuhansien €urojen laitteilla varmasti talteen. Ja viiteenkymmeneen asteeseen ei täällä mennä joka toinenkaan päivä...

  Kotiin ei kaikkien tarvitse kallista laitteistoa hommata, koska paikallissään näkee ainakin netin kautta nykyään lähialueeltaan joko FMI:n tai yksityisten asemien kautta, joita on sitä tiuhemmassa, mitä etelämpänä asustaa.

  Ukka

  VastaaPoista