lauantai 8. marraskuuta 2014

Olisiko maistunut sullekin?

Pikku pakkasessa on mukava istuskella tulilla. Nuotion loimussa on helppo valmistaa maukkaan aterian pääruoka, joka tällä kertaa oli loimulohi.

Ukka fileerasi kaksi tuoretta kirjolohta ruodottamaksi. Ne oli pyydetty Erätulen matalikolta ja lähtöpaikka oli Kuusamo. Ihan hyvää kalaa, ei mitään sivumakuja.

Fileet Ukka naulaili leppänauloilla alumiinifoliolla päällystettyihin kuusilautoihin. Ja eikun nuotio, jossa tällä kertaa oli puoliksi koivuhalkoja ja kuusihalkoja. Niistä sai hämärtyvään iltaan kivasti räiskyvän nuotion, jonka enimmät sauhut vei eteläkaakkoinen tuuli mennessään kohti pohjoista.

Kalat loimuttuivat savuttomalla puolella. Parituntinen siinä meni nuotion loisteessa mukavia miettien.

Pientä vahtimista tämä ruokalaji vaatii, koska tulta pitää säädellä ja kalalautoja siirrellä ja käännellä hieman tilanteen ja tuulen mukaan.

Fileet oli suolattu hienolla merisuolalla pari tuntia ennen loimutuksen alkua. Tällä kertaa se suolaus oli riittävä ja myöskin ilmeisen sopiva, jos syöjiä on uskominen. Kahdeksan päivällisen syöjää nautti kala-aterian imelletyn puikulaperunalaatikon ja uunijuuresten kera. Jälkiruuaksi mustikkatalkkunarahkaa kermavaahtonokareen kanssa.

Kati työkavereineen ja talonväki jaksavat tällä aterialla varmasti huomiseen aamuun varsinkin, kun iltapalaksi on vielä luvassa kevyt juustoiltapala...

Tukikohasta sulattelemisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti